10 OKTOBER BOKSEMINARIUM ZOOM I Filosofera tillsammans

VAD: Bokseminarium, samtal mellan författarna och deltagarna.
VAR: Zoom
NÄR: 10 okt 2024 19.00–20.00
KOSTNAD: Gratis för medlemmar
SPRÅK: Svenska
VILKA: Kalle Grill, docent och lektor i filosofi, filosofisk praktiker, Erica Jonvallen utredare och legitimerad lärare i filosofi och svenska och Sofia Wrangsjö, filosofisk praktiker och verksam inom SSFP, författare till boken Filosofera tillsammans.
ANMÄL dig här.

FILOSOFERA TILLSAMMANS

Ett välmående samhälle behöver kloka tankeutbyten. I boken Filosofera tillsammans får vi metoder för att föra samtal om en mängd olika frågor och ämnen. Från det goda liveträttvisa och svenskhet till framtiden. Genom att erbjuda tydliga verktyg hjälper författarna oss att skärpa vårt tänkande.

Boken har sin grund i både akademisk filosofi och det som ibland kallas filosofisk praxis. Filosofera tillsammans är populärvetenskaplig och bjuder in till en större förståelse av vad det är att filosofera genom att vi själva är aktiva tillsammans med andra. Instruktionerna är enkla att följa och det behövs inga förkunskaper i filosofi. För den som är intresserad finns även en kortare teoretisk del.

Författare:

Kalle Grill

Kalle Grill är docent och lektor i filosofi vid Umeå universitet där han undervisar i moralfilosofi, politisk filosofi och filosofisk samtalskonst. Han är 2024 års mottagare av Humanistiska fakultetens pedagogiska pris. Sedan 2008 arbetar han också med filosofisk praxis, i form av filosofiska salonger och caféer, workshops, kurser, retreats och enskilda samtal. Han har sedan starten haft olika roller inom Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis. Kalle har publicerat ett stort antal artiklar och bokkapitel på svenska och engelska, mestadels akademiska men även populärvetenskapliga.

Erica Jonvallen

Erica Jonvallen arbetar som utredare med fokus på skol­ och utbildningsfrå­gor. Hon har lett filosofiska samtal både på bibliotek och inom utbildningar för vuxna och ungdomar. Erica är legitimerad lärare i filosofi och svenska. Hon har även lett arbetet med olika kompetensutvecklingssatsningar för lärare på Skolverket och skrivit stödmaterial där filosofiska och sokratiska samtal lyfts som exempel på arbetssätt.

Sofia Wrangsjö

Sofia Wrangsjö arbetar som filosofisk praktiker med fokus på gruppsamtal. Ofta i samarbete med organisationer, arbetsplatser och bibliotek. Hon leder även filosofiska samtal utifrån konst med skolklasser på Moderna Museet och håller kurser inom filosofisk praxis i regi av föreningen Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis. Sofia Wrangsjö är ackrediterad logoterapeut av Viktor Frankl Institut i Wien. I sin förra bok Att vara människa ger hon en personlig och lättillgänglig introduktion till Viktor E. Frankls tankar och verktyg för att upptäcka mening i livet.