SSFP I MEDIA

SSFP:s praktiker berättar ofta om filosofisk praxis eller kommenterar samtiden i media. Här kan du läsa och lyssna några av artiklarna och radioprogrammen.

211215 TULSA JANSSON OM VÄGAR TILL VISDOM

Vad är visdom? Och hur blir man klok? Den 5 december handlade filosofiska rummet om visdom och den bok som SSFP:s Tulsa Jansson i höst kommit ut med: Visdomshinder och visdomsnycklar (Philosophy at Work 2021).
Tillsammans med Gabriel Bohm Calles och Ingrid Lundquist talar Tulsa om vad som krävs för att bli klok och hur man i sokratisk anda kan utforska frågan.
LYSSNA HÄR

211012 SOFIA WRANGSJÖ OM LIVSDRÖMMAR

Drömmen om ett annat liv talade man om i Kropp & själ på Sveriges Radio den 12 oktober. Och med i panelen satt filosofiska praktikern Sofia Wrangsjö, aktuell med boken Att vara människa.
LYSSNA HÄR

210719 TULSA JANSSON TALAR OM VAL

Mitt i sommaren kunde ni lyssna på praxis ordförande Tulsa Jansson som tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic talade om varför det är så svårt att välja i P1 morgon.

210601 KALLE GRILL OM DET EGNA ANSVARET

SSFP:s Kalle Grill talar om gränsen mellan lagar, regler och det egna ansvaret inför öppnandet av Sverige efter covid.
LÄS MER HÄR

210402 SEBASTIAN REHNMAN OM FILOSOFISKA SAMTAL

Här berättar Sebastian Rehman om hur det går till när människor söker upp honom för ett filsofiskt samtal.
”Vem är jag? Vart är jag på väg? Var befinner jag mig? Var kommer jag ifrån? Vad bör jag göra? Det är exempel på stora existentiella frågor som ofta kommer upp i samtalen. Och syftet är att komma fram till vad man egentligen vill.”

LÄS i SvD. Obs betallänk.

210211 JOHANSSON & CARLBERG OM PANDEMIETIK

Veronica Johanson och Axel Carlberg, båda fil. dr. i etik och filosofiska praktiker här på SSFP, talar om hur vi ska navigera mellan vårt eget välmående och det kollektiva bästa under pandemin.
LYSSNA HÄR

210411 KALLE GRILL OM FÖRÄLDRASKAP

SSFP:s Kalle Grill talar i Filosofiska rummet om föräldraskap. Tips för den som vill ta upp frågan om vad ordet förälder betyder på till exempel ett filosofiskt café.
LYSSNA HÄR

210407 IDA HALLGREN OM ATT LIVET GÅR UPP OCH NER

Här en artikel med Ida Hallgren i DN 7 april. (Tyvärr är den låst, så enbart för er som är prenumeranter).
Livet måste inte vara storslaget – det är normalt att må dåligt ibland
Ur artikeln:
Ida Hallgren tycker att samhällets gamla pliktideal har smält samman med dagens lyckokrav. Det har blivit en minskad insikt om att våra dagar kan gå i både moll och dur.

– Alla har inte en förståelse för att livet går upp och ner, säger Åsa Kruse. Om det inte går bra och man blir ledsen, nedstämd, deprimerad eller får ångest så upplevs det som något fel som ska bort, snabbt.
LÄS HÄR Betallänk

210308 TULSA JANSSON OM FILOSOFI OCH COVID

Idag har Dagens Nyheter intervjuat Filosofisk Praxis nya ordförande Tulsa Jansson om filosofins roll i coronatider.
”Det här är en väldigt filosofisk kris. Den aktualiserar mycket av det som normalt ligger inom filosofins domäner, både på det moraliska och på det politiska planet”, säger Tulsa.
Och här kan filosofisk dialog vara till hjälp i ett samtal om till exempel moraliska dilemman

Och hur kan då filosofisk dialog hjälpa i covidtider?
Dels finns det olika etiska inriktningar och moraliska dilemman att fundera kring – som vilken plikt jag som individ har gentemot andra, säger hon

– Om man vill göra rätt är det viktigt, att också veta varför man handlar som man gör.

LÄS MER Obs betallänk

200331 ANN LAGERSTRÖM I #KLARACORONA

Ett existentiellt perspektiv på coronaepedemin. Ann Lagerström medverkar med reflektioner och lyssnarkontakter i Sveriges Radios första programserie om coronaepedemin.

LYSSNA HÄR & HÄR

201115 ADAM WALLENBERG OCH UNGA FILOSOFER

Adam Wallenberg, konstpedagog och filosofisk samtalsledare som länge varit engagerad i Praxis, fick möjligheten att ta med sig två av de ungdomar som ingår i hans grupp för unga filosofer till Sveriges Radios filosofiska rummet.
Här kan ni lyssna på hur deras tankar går kring den klassiska filosofiska frågan om tro och vetande.
LYSSNA HÄR


190129 SEBASTIAN REHNMAN OM ATT GE RÅ

Kropp & själ handlar den gången om när och hur man kan ge råd till andra. Filosofiska praktikern Sebastian Rehnman ger sitt perspektiv.
LYSSAN HÄR

141123 FILOSOFI UTANFÖR AKADEMIN

Filosofiska rummet om filosofisk praxis utanför universitet och högskolor med SSFP:S Adam Wallenberg, Ann Lagerström, Claes Hultling och Jonna Bornemark.
LYSSNA HÄR.